НОВИНИ

Какви видове NAS се предлагат на пазара? Понеделник, 15 Април 2019

-

С нарастване на популярността на NAS като най-функционален и надежден вариант за съхраняване на корпоративни и лични данни, на пазара в момента се предлага истинско разнообразие от марки и модели, които се различават най-вече по своето предназначение, а оттам и по своята цена.

Според броя дискови гнезда

Най-лесният и очевиден признак за класифициране на моделите, както вече стана дума, е на база броя дискови гнезда, които предлагат.

За да покрият търсенето в най-ниския ценови сегмент, много производители предлагат и модели само с едно гнездо, които са подходящи за съхраняване на сравнително малък обем от некритични данни в домове и малки офиси.

Най-популярни са устройствата с две и четири гнезда, където може да се обезпечи сигурността на данните посредством конфигуриране на RAID масиви и създаване на snapshots за възстановяване в критични ситуации. Всички съвременни NAS поддържат hot-swap на дисковете, което означава, че те могат да бъдат подменяни без изключване на системата.

Производителите не спират дотук и предлагат още варианти с 5, 6, 8 и повече гнезда (дори над 10 в топ моделите), което дава на потребителите възможност да купят точно модела, които им е нужен, без да плащат повече за възможности, които няма да използват. Тук следва да се направи добро предварително планиране на бъдещите нужди за съхранение на данни, така че да се осигури достатъчно добра скалируемост на сториджа. Макар опцията за подмяна на дисковете да е валидна, много по-лесно е да се добавят нови дискове с по-голям капацитет. Важно е да се предвиди и физическата амортизация на носителите - независимо дали класически механични или флаш, така че наличието на повече дискови гнезда винаги е от полза, защото позволява сравнително лесна миграция на данните на нови дискове.

Важно е да бъде отчетена и една нова тенденция при всички мрежови/облачни устройства за съхранение на данни - SSD кеширането и т.нар. tiering на данните, при което достъпът и скоростта на трансфер се увеличават значително. На всички е ясно, че едно SSD има много по-висока скорост на трансфер и много по-голяма входно-изходна производителност от твърдите дискове. И тъй като цената за терабайт все още е значително по-висока при SSD, то може да се създаде хибридна конфигурация, при която в SSD се съхраняват само "горещите данни". Повечето съвременни NAS поддържат автоматично такъв тип използване, и ако разполагате със свободно гнездо, е силно препоръчително да се възползвате от тази възможност. В случая е много важно да вземете сървърен SSD (а не обикновен за десктоп употреба), защото в противен случай рискувате неговият живот бързо да достигне лимита си.

Според форм-фактора

Друг важен показател, по който могат да бъдат условно разделени NAS, е техния форм-фактор. В зависимост от мястото на използване, те могат да бъдат десктоп - обикновени кутии с различен размер в зависимост от броя гнезда или 1U/2U шасита за монтиране в сървърен шкаф, които имат по-плоска и дълбока форма с определени размери. По отношение на функциите и производителността няма реална разлика между двата вида, така че изборът е въпрос на съобразяване с наличната инфраструктура. Все пак, ако сте решили да използвате NAS с повече гнезда в десктоп формат, трябва да помислите и за неговото охлаждане (в случая на помещението, където се намира) и непрекъснато захранване.

Типове NAS
Употреба Предимства Консолидиране Допълнителни функции
Нисък клас Бързо и лесно съхранение на данни Ниска цена; не се изисква допълнителна квалификация Консолидиране на данни от десктоп компютри Прост бекъп
Среден клас Споделен достъп до голям обем файлове Ниска цена; добра скалируемост Консолидиране на множество файлови сървъри Клъстериране, snapshots
Висок клас Споделен достъп до много файлове; интеграция със SAN Скалируемост; опции за миграция Консолидиране на множество файлови сървъри или NAS/SAN Клъстериране, репликиране; поддръжка на множество протоколи

Според наличните екстри и възможности за разширение

Съвременните NAS модели са повече от кутия с конектори за определен брой дискове.

Много често решението за избор се базира на допълнителните екстри и възможности за разширение. Може би най-важният допълнителен параметър е броят и скоростта на мрежовите интерфейси - като минимум се приема наличието на един Gigabit Ethernet порт, а ако данните ще се ползват съвместно от група с над 10 потребителя, е желателно тези портове да са два или да е наличен мрежов интерфейс с 10 Gbit/s или повече. Някои модели от висок клас разполагат и с Thunderbolt (версия 2 или 3) порт, който осигурява много бърз трансфер на данни от съвместими компютри (обикновено Macintosh) или външни видео устройства. Всички NAS разполагат с поне един USB 3.0 порт за лесно сваляне на информация от външни дискове и флашки, а по-новите модели и с USB-C (3.1) порт, при който скоростта на трансфер достига 10 Gbit/s.

Полезна екстра при домашните NAS е HDMI интерфейса, който позволява да конфигурирате и управлявате устройството директно при включване към монитор или телевизор. Нещо повече, по този начин лесно можете да пускате видео към екрана директно от NAS-а, а някои модели разполагат дори с дистанционно управление.

По-големите модели NAS устройства предлагат универсална възможност за разширение под формата на PCIe слот, в който може да бъде включен мрежов контролер или друга разширителна платка, така че след време да може да бъде осъществен лесен ъпгрейд на производителността. Честа практика напоследък е и осигуряването на един или два M.2 слота вътре в устройството, които са предназначени за кеширане с SSD-та в този мини формат.

Какво е DAS?

На пазара можете да намерите и "кутии за дискове", които не предлагат мрежов порт, а са предназначени за директно свързване към PC или сървър. Свързаността е през USB, Thunderbolt, SAS, FC, iSCSI, което гарантира висока скорост, но с цената на липсата на собствена операционна система и вградени възможности за споделен достъп до данните.

азликата спрямо обикновените външни дискове е възможността да се използва повече от един диск и да се изгради RAID конфигурация локално на устройството, при което може да се повиши надеждността и производителността. Независимо от разновидността на DAS, достъпът до него винаги се извършва през компютърната система, към която е свързан. Това означава, че мрежовата производителност и функционалност са ограничени от нейните параметри и софтуер.

Вижте и останалите части от поредицата:

Какво е NAS и защо ни е необходим?

Как можем да улесним споделянето и архивирането на информация с помощта на NAS?

Кои са най-важните параметри при избора на NAS?

NAS не е само хардуер - операционна система и приложения